Overhangende oogleden, wallen en rimpelvorming rondom de ogen geven vaak een vermoeide en oud uitziende blik. Een ooglidcorrectie kan dan veel verschil maken. De operatie is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat. Soms zit het probleem hoger en biedt een ooglidcorrectie alleen geen uitkomst meer. In dat geval kan de plastisch chirurg u een wenkbrauwcorrectie of voorhoofdslift voorstellen, al dan niet in combinatie met een ooglidcorrectie.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw polikliniekbezoek. De operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Koelbrillen
Zorg ervoor dat u twee koelbrillen thuis hebt klaarliggen voor na de operatie.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. Als de operatie onder narcose plaatsvindt, wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.

De operatie

De plastisch chirurg verwijdert de hoeveelheid overtollige huid boven de wenkbrauwen halve-maan vormig. Het uiteindelijke litteken loopt net boven de wenkbrauwen, vaak in een daar aanwezige rimpel. De huid wordt gesloten met hele fijne hechtingen. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Resultaat
Na zes tot negen maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit verschilt per persoon.

Na de operatie

Na de operatie zijn uw oogleden gezwollen en blauw. Bij de wenkbrauwcorrectie is het gebied boven uw ogen gezwollen en kunt u een bloeduitstorting krijgen. Deze bloeduitstorting kan tot onder de ogen uitzakken. Om dit tegen te gaan kunt u het beste de eerste 48 tot 72 uur de ogen zoveel mogelijk koelen met een ‘koelbril’. Deze bril kunt u kopen bij de drogist. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed.

Het is verstandig om de eerste twee dagen rustig aan te doen en voorover bukken te vermijden. Daarna kunt u weer licht werk doen. Zwaar lichamelijk werk en sporten in de eerste week raden we af.

Na ongeveer twee weken zijn de zwellingen en bloeduitstortingen verdwenen. Hierna mag u eventueel weer make-up gebruiken.

Complicaties

Bij de wenkbrauwcorrectie kan het voorkomen dat er een gevoelszenuwtje van het voorhoofd geraakt wordt. Hierdoor kan een deel van de huid boven het littekentje wat gevoelloos worden. Dit is meestal tijdelijk.