• Top Header cosmetisch

Dermatografie

Bij dermatografie brengt de behandelend arts met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. De gekozen pigmentstof benadert de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Dermatografie (medische tatoeage) is geschikt voor:

  • het vervagen of inkleuren van littekens (bijvoorbeeld: littekens in de kin worden minder opvallend door baardstoppels te tatoeëren);
  • het inkleuren van de tepel en de tepelhof na een borstreconstructie;
  • het inkleuren van de huid bij een huidafwijking die gepaard gaat met verlies van pigment;
  • het herstel van een geheel of gedeeltelijk ontbrekende liplijn of wenkbrauw.

 

Vergoeding

Of een dermografische behandeling wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar is afhankelijk van de afspraken met de betreffende verzekeraar, de aard en de plaats van de aandoening. Uw plastisch chirurg kan u hier meer over vertellen. Uiteindelijk besluit de medisch adviseur hierover.

Belangrijk

Neem een uurtje vóór de behandeling 1000 mg paracetamol in. U heeft dan minder last van pijn tijdens de behandeling. U mag tijdens de gehele periode van behandeling geen gebruikmaken van de zonnebank.

De behandeling

Bij dermatografie maken we gebruik van een speciaal tatoeage-apparaat. Met naaldenprikjes wordt pigment in de huid aangebracht. Deze naalden worden op en neer bewogen met een afstelbare snelheid. Als reactie op de prikjes en de aanwezigheid van de pigmentdeeltjes onder de huid ontstaat tijdens de behandeling een soort schaafwond. Na de behandeling heeft u daardoor de eerste dagen een wat schrijnend gevoel in het behandelde gebied.

Meerdere sessies
Een gedeelte van de pigmentdeeltjes wordt met de huidschilfers afgestoten. Na elke behandeling verdwijnt dan ook een klein beetje van het pigment. Daarom zijn meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te behalen. De pigmentdeeltjes worden in verschillende sessies als het ware laag over laag in de huid aangebracht, net zolang tot de gewenste kleur is bereikt.

Hoeveel sessies nodig zijn, is meestal niet in te schatten. Daarom wordt aan de ziektekostenverzekeraar een aantal sessies (meestal tussen de vijf à tien keer) aangevraagd.

Eén keer per maand
De behandelingsfrequentie is gemiddeld één keer per maand, zodat de huid gelegenheid krijgt zich te herstellen. De behandeling zelf is niet ongevoelig, maar over het algemeen goed te verdragen. We raden een lokale verdoving af, aangezien dit de ingebrachte pigmenten verdunt.

Na de behandeling

  • Na de behandeling heeft u als het ware een schaafwond. Hier mag u mee douchen.
  • Houd de wond goed vet met vaseline.
  • Als u korstjes krijgt, en daarna schilfertjes is dat normaal. Niet krabben! Daarmee kunt u weer pigment verwijderen.

Na ongeveer vier weken, afhankelijk van de ingreep, komt u voor controle of de volgende behandeling op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Fotografie