• Top Header handen

Ganglion

Een ganglion is een kleine, stevige zwelling die vaak voorkomt op de bovenkant of onderkant van de pols maar soms ook op de vingers. Het bultje is gevuld met een geleiachtige vloeistof.

Wat is de oorzaak?

Wat de precieze oorzaak is van een ganglion is nog niet duidelijk. Een lokale irritatie lijkt een grote rol te spelen. Bijzonder is ook dat een ganglion vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. In ongeveer 70% van de gevallen gaat het om een vrouw.

Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Sommige ganglions verkleinen na een periode van rust en worden weer groter na activiteit. De meeste ganglions verdwijnen binnen twee jaar na het ontstaan.

Als een onderliggende oorzaak wordt vermoed (zoals bijvoorbeeld slijtage) kan er aanvullend onderzoek worden gedaan in de vorm van bijvoorbeeld een röntgenfoto.

Wat is de behandeling?

Zonder operatie

  1. Afwachten
  2. Aangezien de meeste ganglions vanzelf verdwijnen is het een heel goede optie om niets te doen en af te wachten. Bovendien nemen de klachten van een ganglion na enige tijd meestal ook spontaan af..

  3. Aanprikken en leegzuigen
  4. De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. De kans is echter zeer groot dat het ganglion terugkomt.

Met operatie
Een ingreep aan de vinger kan vaak onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Een ganglion aan de pols wordt vaak in dagbehandeling met regionale verdoving (een okselprik of een injectie bij het sleutelbeen) geopereerd. Wanneer het ganglion in zijn geheel weggehaald wordt, is de kans dat het terugkomt klein.

Na de operatie krijgt u een verband om de vinger of pols. Na een week mag u het verband zelf verwijderen. Onoplosbare hechtingen worden na veertien dagen verwijderd.