Meestal wordt een borstvergroting toegepast om:

  • grotere en vollere borsten te maken;
  • borstweefsel te vervangen dat door zwangerschap, vermagering of veroudering verloren is gegaan;
  • licht uitgezakte borsten met wat extra vulling te verstevigen.

Een borstvergroting is een operatieve ingreep, waarvoor u een tot twee dagen in het ziekenhuis verblijft. De meest snelle en betrouwbare methode is het implanteren van borstprothesen.

De gewenste afmeting van de borsten is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. De plastisch chirurg geeft echter altijd de lichamelijke proporties en de maximale beschikbare ruimte aan. Bij jonge vrouwen met een kleine borstomvang kunnen we een kleinere cupmaat bereiken dan bij vrouwen die al kinderen hebben gekregen.

Soorten prothesen

U kunt kiezen tussen een ronde of een anatomisch gevormde prothese. Moderne prothesen zijn gemaakt van medisch goedgekeurde siliconen gevuld met siliconengel. Ze hebben een geruwd oppervlak, wat kapselschrompeling tegengaat.De maatschap gebruikt uitsluitend prothesen van (McGhan = Allergan =) Natrelle en Mentor. Beide merken zijn FDA approved, dat wil zeggen dat ze de strengste Amerikaanse controles hebben doorstaan en aan de strengste regels voldoen. PIP prothesen zijn in de Stedendriehoek nooit gebruikt.

Ronde siliconenprothese
Dit is een rondgevormd zacht siliconenzakje, gevuld met solide siliconengel. Het zakje is zo sterk dat het normaal gesproken niet spontaan kapot gaat en er dus geen vrije siliconen in het lichaam komen. De prothese geeft een mooi resultaat omdat de weerstand en de veerkracht met natuurlijk borstklier- en vetweefsel overeenkomt.

Anatomisch gevormde prothese
Dit is een borstprothese met solide siliconengel dat een natuurlijke borstvorm nabootst. Kenmerkend voor deze prothese is dat de snee altijd in de vrijwel altijd onder in de borstplooi ligt. Deze prothese is duurder dan de ronde prothese.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt plaats onder narcose. U verblijft één tot twee dagen in het ziekenhuis.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Scheer uw oksels niet
Scheer uw oksels niet vlak voor de operatie. Eventuele wondjes vergroten de kans op complicaties.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

De operatie

De chirurg kan de prothesen via drie plaatsen inbrengen:

  • Via de borstplooi: na een snee van ongeveer vijf centimeter wordt de prothese achter de borstklier en meestal voor de borstspier ingebracht. Het litteken valt in de huidplooi onder de borst en is in staande, zittende en liggende houding nagenoeg niet zichtbaar. Dit is de veiligste methode.
  • Via de tepel: na een snee van ongeveer vijf centimeter komt de prothese achter de borstklier en voor de borstspier te liggen. Het litteken is vrijwel niet te zien. Risico’s bij deze methode: kans op verminderd gevoel in de tepel en een verhoogde kans op infectie.
  • Via de oksel: na een snee van ongeveer vijf centimeter wordt de prothese achter de borstspier ingebracht. Deze techniek is moeilijker en geeft een verhoogde kans op bloedingen. De prothese kan niet altijd zo precies geplaatst worden als bij het inbrengen via een snee onder de borst.

De operatie duurt 45 tot 75 minuten.

Resultaat
Na zes tot negen maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit verschilt per persoon.

Na de operatie

De eerste dagen na de operatie ervaart u een stuwinggevoel in uw borsten. Bewegen van de armen kan gevoelig zijn. Dit is een normale reactie en neemt binnen twee weken vanzelf af. De borsten kunnen de eerste drie weken extra gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Na verloop van enkele maanden verminderen de gevoeligheid en roodheid. De hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd als u voor controle op de polikliniek komt.

Leefregels

Voor een optimale genezing van de littekens doet u er goed aan de volgende adviezen op te volgen:

  • Draag drie tot zes weken lang, dag en nacht een sportbeha.
  • Draag een band boven uw borst als u dat heeft afgesproken met uw plastisch chirurg.
  • U mag de dag na de operatie al weer douchen.
  • Neem de eerste twee weken rust. Ga als het kan niet aan het werk.
  • Vermijd de eerste drie tot zes weken zwaar tillen en ga niet sporten (ook niet zwemmen).
  • Indien van toepassing kunt u gewoon borstvoeding geven.
  • Na drie tot zes weken kunt u alles weer gewoon doen; ook duiken, vliegen of krachtsport beoefenen.
  • Bescherm de littekens het eerste jaar tegen de zon of zonnebank door gebruik te maken van zonnebrandcrème met factor 20 of hoger.

Complicaties

Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Ook is het niet altijd te voorkomen dat er kapselschrompeling of overmatige kapselvorming optreden. Elk lichaamsvreemd materiaal wordt door het lichaam omhuld door een dunne laag bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten kan dit kapsel schrompelen, waardoor uw borst hard kan worden, pijn gaat doen of van vorm kan veranderen. Hier is al heel wat onderzoek naar gedaan maar de oorzaak is nog onbekend. Bij het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op een schrompeling van het kapsel in de eerste tien jaar 5% en bij gladde prothesen 30%.