• Top Header Plastisch

Oorcorrectie

Een oorcorrectie verhelpt het afstaan van de oren (flaporen). Afstaande oren zijn het gevolg van een abnormale vorm van het kraakbeen. Deze afwijking is meestal aangeboren. De correctie kan plaatsvinden bij kinderen vanaf vier jaar, bij wie de buitenste rand van het oor meer dan twee centimeter van het hoofd afstaat. Voorwaarden voor de behandeling zijn dat het kraakbeen stevig is en dat het kind gemotiveerd is om de operatie en de nazorg te ondergaan.

Vóór de operatie

De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt plaats onder narcose of onder plaatselijke verdoving. U verblijft op de dagverpleging of u wordt poliklinisch geholpen.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Haarbanden
Schaf voor de operatie twee haarbanden aan die niet te strak zitten maar breder zijn dan de oren.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. Als de operatie in de dagverpleging plaatsvindt wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.

De operatie

De operatie gebeurt over het algemeen onder plaatselijke verdoving. Bij kinderen onder de veertien jaar geven we de voorkeur aan een algehele narcose. Via een sneetje in de huid aan de achterzijde van het oor brengt de chirurg het kraakbeen in de gewenste vorm en de oorschelp in de juiste stand. De huid wordt vervolgens met een oplosbare hechting gesloten. Vervolgens krijgt u een hoofdverband om of de door u meegebrachte haarband waaronder de verbandgazen op hun plaats blijven. De operatie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Resultaat
Na negen tot twaalf maanden is het eindresultaat bereikt.

Na de operatie

Behalve de eerste paar dagen ondervindt u nauwelijks last van de operatie. Vaak zijn de oren gedurende drie weken gezwollen en voelen ze ‘doof’ aan. Dit zijn normale verschijnselen die vanzelf weer verdwijnen.

Kinderen kunnen wat misselijk zijn en daardoor gaan braken. De drukverhoging die dit veroorzaakt, kan voor wat bloed in het verband zorgen.

Leefregels
Voor een goed herstel en resultaat van de operatie doet u er goed aan onderstaande leefregels op te volgen:

  • Als u onder narcose geholpen wordt, slaapt u na de operatie uit op de dagafdeling. Regel dan vooraf vervoer naar huis. Heeft u een plaatselijke verdoving gehad dan mag u direct weer naar huis. Wij raden u aan niet zelf te rijden: laat u liever ophalen.
  • Na vijf tot zeven dagen komt u voor controle op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.
  • Laat het hoofdverband zitten tot uw controle op de polikliniek. Neem een haarband mee naar de polikliniek.
  • Tot vier weken na de operatie draagt u ’s nachts een haarband om omklappen van de oorschelpen tijdens het slapen te voorkomen.
  • Voor kinderen geldt dat zij de eerste vier weken beter niet kunnen sporten, dus ook niet aan gymnastiek meedoen.

Complicaties

Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Andere complicaties zijn zeldzaam.

Fotografie