Met overhangende oogleden, wallen en rimpelvorming rond de ogen lijkt u vaak vermoeider en ouder dan u bent. Een onderooglidcorrectie kan veel verschil maken. De operatie is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat. Soms zit het probleem hoger en biedt een ooglidcorrectie alleen geen uitkomst meer. In dat geval kan de plastisch chirurg u een wenkbrauwcorrectie of voorhoofdslift voorstellen, eventueel gecombineerd met een ooglidcorrectie.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw polikliniekbezoek. De operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Koelbrillen
Zorg ervoor dat u twee koelbrillen thuis hebt klaarliggen voor na de operatie.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. Als de operatie onder narcose plaatsvindt, wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.

De operatie

Bij een correctie van het onderooglid nemen we het vetweefsel weg via een snee onder de wimperrand. Of we draperen het vetweefsel over de oogkasrand. Ook overtollige huid wordt verwijderd. Hierna hecht de chirurg de wond onderhuids. Het litteken loopt dan onder de wimperrand naar de ooghoek en vandaar enigszins opzij in een van de ‘kraaienpootjes’. De operatie gebeurt onder narcose of plaatselijke verdoving en duurt 60 tot 90 minuten.

Resultaat
Na zes tot negen maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit verschilt per persoon.

Na de operatie

Na de operatie zijn uw oogleden gezwollen en blauw. Bij de wenkbrauwcorrectie is het gebied boven uw ogen gezwollen en kunt u een bloeduitstorting krijgen. Deze bloeduitstorting kan tot onder de ogen uitzakken. Om dit tegen te gaan kunt u het beste de eerste 48 tot 72 uur de ogen zoveel mogelijk koelen met een ‘koelbril’. Deze bril kunt u kopen bij de drogist. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed.

Het is verstandig om de eerste twee dagen rustig aan te doen en voorover bukken te vermijden. Daarna kunt u weer licht werk doen. Zwaar lichamelijk werk en sporten in de eerste week raden we af.

Na ongeveer twee weken zijn de zwellingen en bloeduitstortingen verdwenen. Hierna mag u eventueel weer make-up gebruiken.

Complicaties

Soms vinden patiënten dat er niet genoeg huid is verwijderd. Echter, als er te veel huid wordt weggehaald om een strak en glad resultaat te krijgen, kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit of dat het onderste ooglid van het oog gaat afstaan.

Het ooglid kan soms ook tijdelijk wat afstaan doordat het littekentje nog hard en dus nog niet genezen is. Over het algemeen herstelt zich dit vrij snel.

Krijgt u na de operatie hevige pijn en gaat u steeds slechter zien? Neem dan contact op met het ziekenhuis. Dit geldt natuurlijk niet als u wazig ziet door de oogzalf.