Een litteken geeft in de meeste gevallen geen klachten. Toch kunnen er klachten ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een litteken van een buikoperatie dat aan de buikwand vast zit. Een litteken heeft eerst tijd nodig om te herstellen. Het is bijvoorbeeld normaal dat het litteken de eerste drie tot zes maanden rood is, af en toe jeukt, steekt en/of trekt. Vaak gaan dit soort klachten na een jaar vanzelf voorbij en blijft er een bleek, dun, soepel litteken over. Na een jaar is een litteken ‘uitgerijpt’ en verandert er doorgaans weinig meer. Als een litteken harder is dan normaal of als het proces van littekenherstel langer duurt dan kan de arts de diagnose littekenhypertrofie stellen. Dan is littekencorrectie een oplossing. U moet beseffen dat wij het litteken nooit kunnen laten verdwijnen. We kunnen het verplaatsen, verkleinen, veranderen of losmaken. Maar laten verdwijnen gaat niet.
Voor sommige littekens zoals een ‘keloid’ wordt een littekencorrectie afgeraden. De reden hiervoor is dat het lelijke, hinderlijke litteken vaak ook na een correctie weer in dezelfde mate terugkeert en u dan weer terug bij af bent.
Voor de operatie
De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie kan plaatsvinden onder narcose of onder plaatselijke verdoving.
Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Minimaal een week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.
Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af. Als de operatie in de dagverpleging plaatsvindt, wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.
Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het soort litteken, de fase van de genezing, de locatie, en de voorgeschiedenis. Een klein litteken op een bovenarm na een vaccinatie bij een jongvolwassene heeft bijvoorbeeld een andere behandeling dan een litteken dwars over de borstkas in een bestraald gebied bij een oudere patiënt.
Bij littekenhypertrofie kunnen wij een aantal dingen doen:
- Siliconen pleisters aanbrengen.
- Injectie met steroïden toedienen in het litteken.
- Compressie (druk)therapie starten.
- Opnieuw wegsnijden (in zeldzame gevallen).
Voor het losmaken van een vastgeplakt litteken kunnen we een operatie doen. Hierbij corrigeren we het litteken en verplaatsen we onderhuids weefsel, om de kans te verkleinen dat het litteken weer vast gaat plakken aan de onderlaag.