Bij het complex regionaal pijn syndroom (CRPS-1 en -2, vroeger dystrofie) heeft u pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling. Andere symptomen kunnen zijn: bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon, verkramping en veranderingen in huid, haargroei en nagelgroei.

Wat is het

Het complex regionaal pijnsyndroom is een uitermate vervelende en frustrerende complicatie die ontstaat na een letsel of een operatie aan een arm of been. De ernst van het complex regionaal pijnsyndroom staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een val op de hand, een kattenbeet of een kleine operatie al een ernstige vorm van dystrofie geven. Wij proberen bij onze chirurgie zo veel mogelijk een CRPS-1 of -2 te voorkomen.

De behandeling

Helaas is de echte oorzaak van CRPS-1/2 nog steeds onbekend. Daarom is de keuze voor behandeling sterk afhankelijk van de ervaring van de behandelaar. In de acute fase van dystrofie schrijven wij een behandeling met goede pijnstilling voor, in combinatie met vitamine C en intensieve handtherapie. Dit geeft vooral goede resultaten bij zwelling en stijfheid. Naast oefentherapie bij de handtherapeut is het belangrijk zelf thuis oefeningen te doen, waaronder knijpen in een spons en massage in een lauwwarm bad met wat badolie.

Welke behandeling is ook mogelijk

Wanneer de klachten niet snel genoeg verdwijnen dan verwijzen wij u naar een specialist van het pijnteam. Eventueel volgt behandeling tijdens een opname. Intensieve handtherapie blijft hiernaast een heel belangrijk onderdeel van de behandeling, omdat het de enige manier is om verstijving van de hand (zo veel mogelijk) te voorkomen.

Helaas duurt het totale genezingsproces lang (vaak een jaar) en houdt u ook hierna nog vaak stijfheid.