• Top Header handen

Trigger finger

Bij een trigger finger heeft u een haperende vinger of duim met pijnklachten. De pijn zit meestal bij de handpalm aan de binnenkant van de knokkel, maar soms ook alleen aan de bovenkant van de vinger of in de duimmuis.

Wat is het?

U beweegt uw vinger met behulp van een buigpees, die zich in een glijkoker bevindt. Bij een trigger finger is de glijkoker plaatselijk ontstoken, meestal bij de basis van een vinger of duim. Hierdoor is de glijkoker plaatselijk verdikt, zodat de buigpees niet meer vrij kan glijden.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een trigger finger is meestal onduidelijk. De klachten ontstaan soms na een overbelasting van de hand. De aandoening komt wat vaker voor bij mensen met reuma, jicht en suikerziekte.

Wat is de behandeling?

Het doel van de behandeling is ervoor zorgen dat de pees weer zonder haperen en pijn kan glijden en u de vinger dus weer normaal kunt gebruiken. In ongeveer 70% van de gevallen kan een simpele injectie met een ontstekingsremmend middel de klachten genezen. Voor een goed resultaat moet u de hand in de eerste zes weken na de injectie zoveel mogelijk ontzien. Dit betekent dat u de hand met maximaal een kilo mag belasten.

Zit de vinger of duim op slote of heeft de behandeling met de injectie niet geholpen, dan adviseren wij een operatie. Hierbij maken we de glijkoker van de buigpees iets ruimer. Meestal is hierna een korte tijd handtherapie nodig. Het littekentje van de operatie versoepelt in het algemeen na zes weken.