Het implanteren van borstprothesen is een snelle en betrouwbare methode voor het duurzaam vergroten van borsten. De borstprothese is echter lichaamsvreemd materiaal en wordt daarom door het lichaam omhuld door een dunne laag bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten gaat dit kapsel schrompelen. Hierdoor kan uw borst hard worden, pijn gaan doen of van vorm veranderen.

Bij het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op een schrompeling van het kapsel sterk verminderd, maar toch nog minimaal 5% in de eerste tien jaar. In dat geval kunnen wij het kapsel rond uw borstprothese verwijderen en de borstprotheses verwisselen of verwijderen. Voor deze operatie verblijft u een tot twee nachten in het ziekenhuis. Het verwijderen van de kapsels wordt doorgaans door uw ziektekostenverzekeraar vergoed, echter de kosten voor nieuwe implantaten zijn voor uw eigen rekening. Uw arts vraagt hiervoor een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt plaats onder narcose.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af. U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan aan de inschrijfbalie bij de hoofdingang van de desbetreffende locatie. Neem op de dag van opname een sportbeha mee die u hebt aangeschaft in overleg met uw behandelend chirurg.

Bloedverdunnende medicijnen

Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Scheer uw oksels niet zelf

Wij scheren uw oksels vlak voor de operatie. Doe dit niet zelf, dit vergroot de kans op complicaties.

Sportbeha’s

Zorg dat u twee goede sportbeha’s aanschaft vóór de operatie. Overleg met uw behandelend chirurg over de cupmaat.

Opname

Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?

Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal. Neem ook uw sportbeha mee.

De operatie

De chirurg probeert via de borstplooi, meestal gebruikmakend van het daar aanwezige litteken, het kapsel en de prothese samen te verwijderen. Hierna kan een nieuwe prothese in de holte worden ingebracht. U krijgt de gegevens van uw protheses van de plastisch chirurg mee op een zogenaamd “prothesepaspoort”. Het is heel belangrijk dat u deze gegevens goed bewaart.

Soorten prothesen
U kunt kiezen tussen een ronde of een anatomisch gevormde prothese. Alle moderne prothesen zijn gemaakt van medisch goedgekeurde siliconen, gevuld met siliconengel. Ze hebben een geruwd oppervlak, wat kapselschrompeling verminderd.

Ronde siliconenprothese
Dit is een rondgevormd zacht siliconenzakje, gevuld met solide siliconengel. Het zakje is zo sterk dat het normaal gesproken niet spontaan kapot gaat en er dus geen vrije siliconen in het lichaam komen. Dit is de meest gebruikte prothese. De prothese geeft een mooi resultaat omdat de weerstand en de veerkracht met natuurlijk borstklier- en vetweefsel overeenkomt.

Anatomisch gevormde prothese
Dit is een borstprothese met solide siliconengel dat een natuurlijke borstvorm nabootst. Kenmerkend voor deze prothese is dat de snee altijd in de borstplooi ligt. Deze prothese is duurder dan de ronde prothese.

Resultaat
Na circa twaalf maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit verschilt per persoon.

Na de operatie

Doorgaans wordt een drain in de wond achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren. Het kan voorkomen dat u met drain naar huis mag als deze tijdens de opname te veel blijft lopen. De eerste dagen na de operatie ervaart u vaak pijn en een stuwinggevoel in uw borsten. Bewegen van de armen kan gevoelig zijn. Dit is een normale reactie en neemt binnen twee weken vanzelf af. De borsten kunnen de eerste drie weken extra gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Na verloop van enkele maanden zal de gevoeligheid en roodheid verminderen. De hechtingen zijn oplosbaar, de knoopjes van de hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd als u voor controle op de polikliniek komt.

Leefregels
Voor een optimale genezing van de littekens doet u er goed aan de volgende adviezen op te volgen:

  • Zorg dat u huishoudelijke hulp heeft voor de eerste drie weken na de operatie.
  • Draag zes weken lang, dag en nacht een sportbeha.
  • Neem de eerste twee weken rust en ga niet werken.
  • Vermijd de eerste drie weken zwaar tillen en ga niet sporten (ook niet zwemmen).
  • Bescherm de littekens het eerste jaar tegen de zon of zonnebank door gebruik te maken van zonnebrandcrème met factor 20 of hoger.
  • U mag als de drains uit zijn weer douchen. Indien van toepassing kunt u gewoon borstvoeding geven.
  • Na zes weken kunt u alles weer gewoon doen; ook duiken, vliegen of krachtsport beoefenen.

Complicaties

Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Het opnieuw optreden van een kapselschrompeling is helaas mogelijk. De kans hierop is 5% in tien jaar.