• Top Header handen

PIP luxatie

Luxatie PIP-gewricht betekent dat het ‘proximale interphalangeale’ gewrichtje uit de kom is; het middelste gewrichtje van de vinger. In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het gewricht. Soms ziet de vinger er vervormd uit.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een gewricht uit de kom is meestal een ongeval. Minder vaak is er sprake van aangeboren slapte van de gewrichtskapsels, waardoor dit letsel makkelijk optreedt.

Bij de hand komen luxaties het meest voor bij het eerste gewricht van de vinger (dus het middelste gewricht). Dit gewricht noemen wij het PIP-gewricht. Andere gewrichten die makkelijk kunnen luxeren zijn de knokkels en dan met name bij de duim (zogenaamde skiduim).

Wat is de behandeling?

Het terugzetten van de botjes naar hun normale plaats in het gewricht is meestal niet moeilijk. Wanneer dit toch niet eenvoudig lukt, is er misschien weefsel van het gewrichtskapsel losgescheurd en ingeklemd in de gewrichtsspleet. U kunt dit vergelijken met een kiezelsteen bij het scharnier, die het sluiten van een deur blokkeert. Als er een stuk bot is losgescheurd, moeten we kijken of het losgeraakte stuk door een operatie op haar plek moet soms worden teruggezet.

Het genezen van de gevolgen van een luxatie vraagt vaak veel meer tijd dan gedacht wordt. Het kan al snel negen tot twaalf maanden duren.

Wat zijn mogelijke complicaties?

De belangrijkste complicatie van een luxatie in het PIP-gewricht is het ontstaan van een litteken in het gewrichtskapsel. Wanneer dit niet als risico herkend en behandeld wordt, kan blijvende irritatie van het gewricht ontstaan. Er is dan sprake van blijvende zwelling en pijn door bewegen of verkorting van dit litteken waardoor u het gewricht niet volledig meer kan strekken of buigen. De juiste diagnose door een ervaren handchirurg en een tijdige behandeling door een handtherapeut, kan deze complicatie helpen voorkomen.

Widgetkit Popover Widget

Skiduim

lees meer

DIP artrose

lees meer

PIP artrose

lees meer

Triggerfinger

lees meer

Dupuytren

lees meer

Carpaal tunnel syndroom

lees meer

Duimbasisartrose

lees meer

Ziekte van Quervain

lees meer

Polsklachten

lees meer

Malletvinger

lees meer

Luxatie PIP-gewricht

lees meer

Peesletsel

lees meer

Ulnaropathie

lees meer

EIP EPL transfer

lees meer