Overhangende bovenoogleden geven vaak een vermoeide en oud uitziende blik. Soms is er zoveel huidoverschot dat het gezichtsveld beperkt wordt. Dit kan dan leiden tot klachten over vermoeidheid en hoofdpijn. Een ooglidcorrectie biedt een oplossing. De operatie is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat.

In de zorgverzekeringswet is vastgelegd dat een ooglidcorrectie alleen vergoed wordt uit de basisverzekering als de oogleden verslapt zijn door een aangeboren afwijking of een vanaf de geboorte aanwezig chronische aandoening. Wel vergoeden veel verzekeraars soms een ooglidcorrectie vanuit een aanvullende polis als de overhangende oogleden het gezichtsveld beperken en ver over de pupil hangen.

De correctie van wallen van de onderoogleden wordt niet vergoed. Het naar buiten draaien van het onderooglid wordt weer wel vergoed. Maakt u dus gerust een afspraak voor een eerste consult: dan kunnen wij beoordelen in hoeverre u voor vergoeding in aanmerking komt.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw polikliniekbezoek. De operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie als u aan de voorwaarden voldoet.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Stop met roken
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan enkele weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken.

Koelbrillen
Zorg ervoor dat u twee koelbrillen thuis hebt klaarliggen voor na de operatie.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. Als de operatie onder narcose plaatsvindt, wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?
Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.

De operatie

Bij een correctie van het bovenooglid nemen we overtollig huid en vetweefsel en soms ook spierweefsel weg. Dit gebeurt via een snee in de natuurlijke oogplooi, met een kleine uitloper naar de ooghoek. Het litteken is bij geopende ogen normaal niet te zien. De operatie gebeurt meestal onder narcose of plaatselijke verdoving en duurt 30 tot 60 minuten.

Resultaat
Na zes tot negen maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit verschilt per persoon.

Na de operatie

Oogleden zwellen snel op en kleuren blauw (bloeduitstorting). Om de zwelling en de bloed­uitstorting rond de ogen zoveel mogelijk tegen te gaan kunt u het beste de eerste 48 tot 72 uur de ogen zoveel mogelijk koelen met een ‘koelbril’. Deze bril kunt u kopen bij de drogist. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed door.

Complicaties

De kans op infectie en bloedingen bij ooglidcorrecties is erg klein. Wel kunnen vrij forse zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan. Dat is vervelend, maar verdwijnt vanzelf. Soms hebben patiënten na de operatie enkele weken last van tranende, branderige of juist droge ogen. Ook dit is tijdelijk.

Soms vinden patiënten dat er niet genoeg huid is verwijderd. Echter, als er te veel huid wordt weggehaald om een strak en glad resultaat te krijgen, kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit of dat het onderste ooglid van het oog gaat afstaan.

Het ooglid kan soms ook tijdelijk wat afstaan doordat het littekentje nog hard en dus nog niet genezen is. Over het algemeen herstelt zich dit vrij snel.

Krijgt u na de operatie hevige pijn en gaat u steeds slechter zien? Neem dan contact op met het ziekenhuis. Dit geldt natuurlijk niet als u wazig ziet door de oogzalf.