Het voelt alsof ik door deze operatie mijn borsten weer heb teruggekregen

Een borstreconstructie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een van die manieren is volgens de DIEP-lap-methode. Dokter Carolien Wever heeft deze operatie opgezet in Gelre ziekenhuizen. Margreet (50) was in 2012 de eerste die deze operatie bij dokter Wever kreeg. In dit artikel vertellen beiden over hun ervaringen, als dokter en patiënt. Margreet: “Ik ben zó blij met deze methode.”

Een DIEP-lap-operatie, wat houdt dat in?

Bij een DIEP-lap-operatie* wordt weefsel vanuit de buik verplaatst naar de borst. De bloedvaten van de buikhuid worden daar vervolgens onder de microscoop aangesloten. Op het moment dat de bloedvoorziening goed werkt, wordt het weefsel vormgegeven en zo wordt de borst gereconstrueerd.

*DIEP staat voor Deep Inferior Epigastric artery Perforator

Sprong in het diepe

Margreet vertelt dat ze op haar 36e borstkanker kreeg. Nadat ze 4,5 jaar schoon was, bleek dat ze kanker in haar andere borst had. “Ik kreeg toen onderzoek of ik het BRCA2-gen bij me droeg. En als dat zo zou zijn, moest alles weg.” Margreet kreeg deze diagnose bij de afdeling chirurgie in Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn, en liep daarna meteen binnen bij de afdeling plastische chirurgie. “Om te kijken wat er mogelijk was als mijn borsten inderdaad weggehaald moesten worden. Dan kun je het meteen in gang zetten. Er werd goed met me meegedacht.”

Margreet droeg inderdaad het BRCA2-gen bij zich en besloot tot een borstreconstructie van beide borsten volgens de DIEP-lap-methode. Ze was de eerste die door het team van Plastische Chirurgie Stedendriehoek geopereerd werd. Niet in Apeldoorn, maar in België. Dokter Carolien Wever was een van degenen die de operatie uitvoerde. “Ik ben opgeleid in België,” vertelt ze. “Borstreconstructie was daarbij een van mijn aandachtsgebieden. We konden deze operatie op dat moment nog niet doen in het Gelre en daarom gingen we naar België. Ik vind het heel stoer van Margreet dat ze daarvoor koos. Het was toch een sprong in het diepe, zo in een ander land.” Margreet vertelt dat ze de operatie elders in Nederland had kunnen laten doen. “Maar ik had zo’n vertrouwen in dokter Wever. En ook een goed gevoel bij de andere teamleden. Zo’n klik vind ik heel belangrijk.”

Margreet: “Het was een lange weg, maar ik kreeg er zoiets moois voor terug. Van mezelf.” Fotograaf: Harry Smits

Borrel voor de operatie

Bij een DIEP-lap-operatie ben je meerdere uren onder narcose. “Daar zag ik tegenop,” herinnert Margreet zich. “Die operatie zelf? Dat zal wel goed gaan, dacht ik. Maar die lange narcose maakte het eng. Want wat als je nu niet meer wakker wordt? Ik heb daarom kort voor mijn operatie een borrel gegeven voor vrienden en bekenden.” Ze vertelt dat ze hetzelfde hoort van andere vrouwen die de operatie overwegen: dat ze opzien tegen de lange narcose. Daar heeft dokter Wever begrip voor. “De operatie duurt inderdaad lang. Al is de narcosetijd tegenwoordig wel korter geworden.”

Margreets operatie verliep goed en voor de controles kon ze weer terecht in Apeldoorn. Ze vertelt dat het herstel intensief was. “Hoe kan ik ooit weer lopen, vroeg ik me af. Er is letterlijk een stuk weg uit je lichaam. Ik liep eerst ook gebogen.” Maar over het algemeen ging het herstel voorspoedig. “Daar heb ik echt geluk mee gehad. Elke keer kon ik weer tien stappen verder lopen. Het was een lange weg, maar ik kreeg er zoiets moois voor terug. Van mezelf. Daar ben ik nog steeds zo blij mee.”

Enthousiast over een goed plan

Dokter Wever heeft de borstreconstructie volgens de DIEP-lap-methode opgezet bij Gelre ziekenhuizen. “Daar was ik heel enthousiast over,” vertelt ze. “En wat ik leuk vind, is dat er hier altijd genoeg mensen zijn die ook enthousiast worden als er een goed plan ligt. Ook in dit geval.” Het opzetten van de operatie kostte veel tijd: “Er moest budget komen en overleg met de verzekeraar. Ik moest echt door een bureaucratische molen.” Ondertussen ging dokter Wever alvast collega’s opleiden. “Je hebt een heel team nodig voor de operatie, en iedereen moet er goed voor opgeleid zijn,” zegt ze. “En bij deze operatie zijn er twee plastisch chirurgen aan het werk. Je doet het echt samen en trekt elkaar er doorheen bij een moeilijke operatie.” Margreet vertelt dat ze dit ook bij haar traject heeft gemerkt. “Anderen zeiden vaak dat ik zo positief was. Maar dat kwam ook doordat ik voelde dat er een goede sfeer was in het ziekenhuis. Ze doen het echt met elkaar.”

 

Dokter Carolien Wever (links) en dokter Pauline Verhaegen voeren een DIEP-lap-operatie uit

Vanaf 2013 kunnen patiënten in Gelre ziekenhuizen terecht voor deze operatie aan een van hun borsten, en sinds 2018 aan beide borsten tegelijk. Sinds vorig jaar kunnen patiënten ook in het Deventer Ziekenhuis op deze manier een borstreconstructie krijgen. Daar is dokter Michiel Beets degene die de kar trekt. “Petje af hoe het daar gaat,” aldus dokter Wever.

Klaar is klaar

De laatste jaren zijn borstreconstructies met een prothese regelmatig negatief in het nieuws. “Dat is niet altijd terecht,” zegt dokter Wever. “Maar daardoor zien we wel dat er meer vraag is naar een DIEP-lap-reconstructie.” Ze ziet een belangrijk voordeel bij deze operatie. “Het fijne aan dit type borstreconstructie is: als het klaar is, is het klaar. Dat is anders met een prothese.” Dokter Wever vertelt dat het bij een prothese­reconstructie verstandig is om de protheses regelmatig te controleren. De protheses kunnen namelijk pijn gaan doen, en soms kunnen ze gaan lekken en moeten ze vervangen of verwijderd worden. Controles zijn niet nodig na een DIEP-lap-reconstructie. “Je kunt dan wel kiezen voor nacorrecties om de vorm van de borst nog mooier te maken, maar dat is niet strikt noodzakelijk,” aldus dokter Wever. “Je kunt het traject van operaties aan je borst dus echt afsluiten, je bent patiënt af.”

 

Dokter Carolien Wever: “Het fijne aan dit type borstreconstructie is: als het klaar is, is het klaar.” Fotograaf: Harry Smits

Warm en zacht

Een ander verschil met een prothese is dat je borsten na een DIEP-operatie “geen koude bollen” zijn, zoals dokter Wever het verwoordt. Dat bevestigt Margreet. “Je borsten zijn warm en zacht. Je krijgt ze eigenlijk weer terug. Zo voel ik dat echt.” Ze geeft vrouwen die deze operatie overwegen de tip om niet te veel te letten op resultaatfoto’s die kort na de operatie zijn gemaakt. “Je moet zien hoe de borst of borsten er na langere tijd uitzien. Dan weet je waar je het uiteindelijk voor doet. Ik denk echt dat je dan overtuigd bent om deze operatie te doen. Mijn borsten zijn dan wel nep, maar ze zijn zo mooi. Bij de tepelreconstructie heeft de tatoeëerder zelfs de moedervlek die ik op mijn borst had er weer opgezet.” Dokter Wever voegt daaraan toe: “De tepel is als een kers op de taart. Anders klopt je borst voor je gevoel niet.”

Ervaring delen

Dokter Wever geeft vrouwen die deze operatie overwegen informatie en zet alle mogelijkheden op een rijtje. “Zo kan de patiënt een goede keuze maken. Maar ik heb de operatie zelf niet gehad. Ik weet niet hoe het voelt.” Sommige patiënten die nadenken over de operatie willen graag ervaringen horen van iemand die de operatie zelf heeft ondergaan. “Dan mag ik patiënten naar Margreet sturen.” Dokter Wever wendt zich tot Margreet: “Wil je dat eigenlijk nog wel? Jouw operatie is al bijna tien jaar geleden. Je wordt er zelf steeds weer aan herinnerd en kunt het daardoor niet afsluiten.” Maar Margreet adviseert andere vrouwen nog steeds graag: “Ik zie het juist als een soort mooie afsluiting. Ik ben zó blij met deze methode. En ik vind het prettig om anderen te helpen, mijn ervaring te delen. Daar krijg ik energie van.”

 


DIEP-lap-operaties in de Stedendriehoek

In de Stedendriehoek wordt de DIEP-lap-operatie in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en het Deventer Ziekenhuis uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een team van vijf plastisch chirurgen: dokter Wever, Beets, Bijlard, Wijburg en Verhaegen. Heeft u interesse in deze operatie? Dan bent u altijd welkom voor een intake. Hier vindt u onze contactgegevens.