Er zijn verschillende methoden om de borstcontour te creëren:

1. Geheel lichaamsvreemd

Hierbij wordt de borst gereconstrueerd met lichaamsvreemd materiaal, meestal een siliconen prothese.

Als er voldoende huid en onderhuids weefsel aanwezig is, kan direct een definitieve prothese geplaatst worden ten tijde van de borstamputatie. Van tevoren is tijdens het multidisciplinaire overleg een inschatting gemaakt van de kans op aanvullende bestraling na afloop. Alleen als er een kleine kans op bestraling is dan zal uw chirurg een directe reconstructie met een siliconen prothese aanbevelen.

In het geval van een uitgestelde borstreconstructie moet de huid eerst worden opgerekt. Dit doen we met een ballon die geleidelijk met een zoutwateroplossing wordt gevuld. Deze ballon (ook wel tissue-expander genoemd) vervangen we later door een definitieve prothese. Er zijn dan dus twee operaties nodig.

2. Deels lichaamseigen en deels lichaamsvreemd

Als bij de amputatie onvoldoende huid of spierweefsel overblijft, is het nodig om eerst voldoende gezond weefsel aan te brengen op de plaats van de verwijderde borst. Dit kan met huid- en spierweefsel van de rug. De rugspier die gebruikt wordt, heeft u bij uw dagelijkse lichamelijke activiteiten niet nodig.

Verplaatsing van een huid-spierlap vanuit de rug (Latissimus Dorsi of LD spier genoemd) wordt uitgevoerd als u slank van postuur bent en een strak, soms vastzittend huidgebied bij en rondom het amputatielitteken heeft. Dit kan veroorzaakt worden door langetermijneffecten van de bestraling.

De rugspier wordt van aanhechtingen op de rug losgemaakt en met de daarboven gelegen huid bij de oksel ‘getunneld’ en onderhuids naar voren geplaatst. Meestal is een prothese of tissue-expander onder de rugspier nodig voor de symmetrie van de borsten. De wond op uw rug wordt onderhuids gesloten. U houdt een litteken over op uw rug.

3. Geheel lichaamseigen

Bij deze methode maken we een borst door weefsel vanuit de onderbuik te transplanteren naar de borstregio. Dit doen we met behulp van microchirurgie. Doordat er geen prothese wordt geplaatst, voelt de nieuwe borst natuurlijker aan. Verplaatsing van een huidlap vanuit de buik (DIEP-lap genoemd) wordt uitgevoerd als u een BMI onder de 30 heeft, niet rookt en over voldoende huid en onderhuids weefsel beschikt bij de onderbuik.

Tepelreconstructie
Een reconstructie van de tepel en tepelhof is zes tot twaalf maanden na een borstreconstructie mogelijk. Voor de tepelhof wordt soms huid vanuit de lies, schaamstreek, oksel of bovenbeen gebruikt als huidtransplantaat. Ook kan de tepelhof worden getatoeëerd. De tepel zelf wordt doorgaans gemaakt van de andere tepel of plaatselijk aanwezige huid. Vaak worden deze ingrepen poliklinisch verricht onder lokale verdoving.