• Top Header handen

Luxatie PIP-gewricht

Luxatie PIP-gewricht: vinger uit de kom: in eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het gewricht. Soms ziet de vinger er vervormd uit.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een gewricht uit de kom is meestal een ongeval. Wat minder vaak is er sprake van aangeboren slapte van de gewrichtskapsels, waardoor dit letsel makkelijk optreedt.

Bij de hand komen luxaties het meest voor bij het eerste gewricht van de vinger (dus het eerste gewricht na de knokkel richting de vingertop). Dit gewricht noemen wij het PIP-gewricht. Andere gewrichten die makkelijk kunnen luxeren zijn de knokkels en dan met name bij de duim (zogenaamde skiduim).

Wat is de behandeling?

Het terugzetten van de botjes naar hun normale plaats in het gewricht is meestal niet moeilijk. Wanneer dit toch niet eenvoudig lukt, is er misschien weefsel van het gewrichtskapsel losgescheurd en ingeklemd in de gewrichtsspleet. U kunt dit vergelijken met een kiezelsteen bij het scharnier, die het sluiten van een deur blokkeert. Als er een stuk bot is losgescheurd, moeten we kijken of het losgeraakte stuk door een operatie op haar plek moet worden teruggezet.

Het genezen van de gevolgen van een luxatie vraagt vaak veel meer tijd dan gedacht wordt. Het kan al snel negen tot twaalf maanden duren.

Wat zijn mogelijke complicaties?

De belangrijkste complicatie van een luxatie in het PIP-gewricht is het ontstaan van een litteken in het gewrichtskapsel. Wanneer dit niet als risico herkend en behandeld wordt, kan blijvende irritatie van het gewricht ontstaan. Er is dan sprake van blijvende zwelling en pijn door bewegen of verkorting van dit litteken waardoor u het gewricht niet goed meer kan strekken. De juiste diagnose door een ervaren handchirurg en een tijdige behandeling door een handtherapeut, kan deze complicatie helpen voorkomen.