Lipofilling vergoed vanuit basispakket

Erkenning voor innovatieve reconstructiemethode 

Lipofilling voor meerdere plastisch chirurgische behandelingen wordt sinds media 2017 onder voorwaarden vergoed vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld bij vormafwijkingen in het hoofd-/halsgebied en fibrose (verlittekening) door trauma, brandwonden, chirurgische ingrepen of radiotherapie.

Eind 2016 werd lipofilling al onder voorwaarden vergoed voor vrouwen met gedeeltelijke vormafwijkingen aan de borst, na een borstsparende operatie of gedeeltelijke amputatie wegens borstkanker. Dat de behandelingen effectief zijn, heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) recent vastgesteld. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is blij met de uitbreiding. 

Wat is lipofilling? 

Bij  lipofilling wordt eigen vet met liposuctie uit het lichaam gehaald en op een andere plaats ingespoten. De techniek is op veel gebieden toepasbaar. Bijvoorbeeld bij borstreconstructie na borstkanker. De borstsparende operatie of borstamputatie en de bestraling veroorzaken verandering van de vorm van de borst. Lipofilling zorgt voor een goede reconstructie. Lipofilling kan ook worden ingezet bij aangeboren afwijkingen zoals onderontwikkeling van een helft van het gezicht, en bij correctie van ernstige littekens na een ongeval of operatie.

Wat zijn de voordelen van lipofilling? 

Lipofilling is volgens de NVPC van grote waarde voor de patiënt. Het is veilig, effectief en breed toepasbaar. Omdat alleen lichaamseigen vet wordt gebruikt, wekt lipofilling geen afweerreacties op. Het verplaatste vetweefsel groeit mee met de rest van het lichaam en geeft een levenslang resultaat. 

Lipofilling is een weinig belastende operatie met snel herstel. In sommige gevallen voorkomt het een grotere operatie of een borstamputatie.

De techniek is bovendien kosteneffectief. Doordat weinig bijwerkingen optreden, zijn vervolgoperaties vaak onnodig. Kortere opnames, minder belastende operaties en sneller herstel zorgen voor minder werkverzuim van de patiënten.