Heb jij borstimplantaten? Geen paniek maar let wel op

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland (BVN) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) een campagne ontwikkeld, waarin alle vrouwen met borstimplantaten, maar met name van het merk Allergan (type Biocell) worden opgeroepen om regelmatig hun borsten te controleren op (pijnlijke) knobbeltjes en vochtophopingen. Vrouwen met deze implantaten, die inmiddels wereldwijd niet meer worden geproduceerd en verkocht, lopen een verhoogd risico op ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Dit nieuws is geen reden voor paniek. ALCL komt gelukkig maar heel zelden voor. De kans op het krijgen van deze ziekte in de borst bij siliconen implantaten is vastgesteld op 1 op 35.000 voor het 50e levensjaar. Dit loopt op tot circa 1 op 7.000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. Dit komt neer op een kans van 0,014%. En áls het ontstaat, is het meestal goed te behandelen; ongeveer 95 procent van de vrouwen die ALCL krijgt, geneest. Alhoewel de kans op deze ziekte dus uiterst klein is, is het alsnog goed om te checken welke implantaten je hebt en of er iets aan de hand is.

Wat zijn mogelijke klachten?
Eventuele klachten die zouden kunnen wijzen op ALCL (niet te verwarren met borstkanker) bestaan uit het in korte tijd groter worden van de borst met een borstprothese door lichaamsvocht of een nieuwe, groeiende knobbel in de borst.

Wat doe je als je deze klachten ervaart?
Vrouwen die deze klachten ervaren, worden geadviseerd zich te melden bij de huisarts voor een verwijzing naar een plastisch chirurg of bij hun behandelend plastisch chirurg. Plastisch chirurgen kunnen, eventueel door aanvullend onderzoek, kijken of er sprake is van ALCL of dat de klachten een andere oorzaak hebben.

Waar kan ik meer informatie krijgen?
De NVPC heeft een chirurgische bijsluiter met alle actuele, relevante informatie voor vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die overwegen implantaten te nemen. Deze is te vinden op de website van de NVPC. Ook is er een informatieve voorlichtingsfilm gemaakt over ALCL. Deze film is samen met de bijsluiter te vinden op de website van de NVPC met bovendien veel gestelde vragen en antwoorden voor patiënten.

Meer informatie over ALCL en informatie over de campagne is te vinden via de volgende links:

Bron: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie