Dokter Bijlard stelt zich voor

Sinds 1 januari is dokter Eveline Bijlard (37) werkzaam bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek op de locaties Apeldoorn en Zutphen. Wat verwacht ze van haar nieuwe baan, en waarvoor kunnen patiënten bij haar terecht? In dit artikel stelt ze zich voor.

Geneeskunde in Groningen

Dokter Bijlard is geboren en getogen in Apeldoorn. “Ik kom uit een artsengezin,” vertelt ze. “Mijn ouders hadden een huisartsenpraktijk aan huis. Ik ben daardoor altijd al geïnteresseerd geweest in de zorg.” Het is dan ook geen grote verrassing dat dokter Bijlard eveneens in de zorg terechtkwam: ze ging naar Groningen om geneeskunde te studeren. “Groningen is een prettige stad, een beetje dorps. Daar heb ik een hele leuke studententijd gehad.” Daarna kreeg ze de mogelijkheid om een wetenschappelijke stage te doen in Amerika. “Dat was in Los Angeles. En leven in die grote stad heeft me ook als persoon veel opgeleverd.”

Puzzelen als plastisch chirurg

Toen dokter Bijlard coschappen ging lopen, begon ze met plastische chirurgie. “Op dat moment wist ik het eigenlijk al meteen: dit wil ik mijn hele leven doen. Bij mijn latere coschappen heb ik geprobeerd een open blik te houden, maar het was voor mij wel duidelijk dat ik plastisch chirurg wilde worden.” Waarom dokter Bijlard zo enthousiast is over plastische chirurgie? “In andere vakgebieden vraag je je als dokter af wat een patiënt precies heeft. Maar een plastisch chirurg heeft een andere puzzel: het probleem is vaak duidelijk, de puzzel is het vinden van de beste oplossing? Er zijn altijd meerdere opties. Welke optie geeft het mooiste resultaat én past het best bij de patiënt? Ik vind het interessant om die afweging te maken.”

Dokter Bijlard vertelt dat plastische chirurgie enorm afwisselend is. “Ik doe kleine ingrepen en grote operaties, zie jonge en oude patiënten, zowel ziek als gezond,” licht ze toe. “En eigenlijk denk ik de hele dag: dít vind ik leuk!” Ze voegt eraan toe dat een plastisch chirurg geen slechtnieuwsbrenger is. “Vaak heeft een patiënt dat slechte nieuws al eerder gehad. Als plastisch chirurg ben je het laatste deel in de zorgketen en kun je een waardevolle toevoeging zijn voor een patiënt. Bijvoorbeeld door na een kankerbehandeling een borstreconstructie uit te voeren.”

“Als dokter neem ik de tijd om goed te kijken naar alle mogelijkheden en uit te leggen wanneer iets niet mogelijk blijkt te zijn”

 

Zieke littekens

In Zaandam volgde dokter Bijlard de vooropleiding chirurgie en daarna in Rotterdam de opleiding plastische chirurgie. Ook is dokter Bijlard gepromoveerd. Haar onderzoek ging over keloïden. “Een soort zieke littekens,” zo beschrijft ze die. “Tot nu toe zijn er niet heel veel van deze littekenbehandelingen in de Stedendriehoek, heb ik begrepen. Maar mensen zijn zeker welkom om langs te komen op de poli!” Ze vertelt dat een behandeling voor keloïden goed overwogen moet worden. “Keloïden zijn lastig om te behandelen. En soms is het zelfs beter om een bepaalde behandeling helemaal niet te doen. Als dokter neem ik altijd de tijd om goed te kijken naar alle mogelijkheden en uit te leggen wanneer iets niet mogelijk blijkt te zijn. Als je dat goed toelicht aan een patiënt, kunnen ze er vaak vrede mee hebben. Want dan weten ze dat ze er alles aan hebben gedaan wat mogelijk is.”

Operaties en onderzoek

Tijdens haar opleiding focuste de dokter zich op reconstructieve en microchirurgie. Bij microchirurgie wordt op de ene plek van het lichaam weefsel weggenomen en op een andere plek wordt er een probleem mee opgelost. “Bijvoorbeeld een borstreconstructie met eigen weefsel. Of wonden dichtmaken, zoals op je been of enkel.” Patiënten kunnen nu in Apeldoorn en Zutphen ook bij dokter Bijlard terecht voor reconstructies. “Ik vond deze operaties al verbazingwekkend vanaf de eerste dag van mijn opleiding, en dat is altijd zo gebleven.”

Een ander voorbeeld van werkzaamheden waar dokter Bijlard zich voor interesseert, zijn operaties bij fors huidoverschot na gewichtsverlies. “Met die operatie heb ik kennisgemaakt toen in het Sint Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam werkte. En dat zou ik in de Stedendriehoek ook graag doen.” Verder wil dokter Bijlard in haar nieuwe baan wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. “Ik zou het mooi vinden als we een vaste stroom van studenten en artsen in opleiding kunnen toevoegen aan de afdeling. Dan kunnen we samen onderzoeken opzetten.”

“Welke optie geeft het mooiste resultaat én past het best bij de patiënt? Ik vind het interessant om die afweging te maken”

 

Terug naar Apeldoorn

Wat doet dokter Bijlard als ze niet aan het werk is? Ze vertelt dat ze haar vrije tijd graag doorbrengt met haar gezin, vrienden en familie. En ze gaat graag naar buiten. “Ik word er niet gelukkig van om de hele dag binnen te zitten. Soms doe ik aan hardlopen, wielrennen of yoga, maar voor sporten heb ik de afgelopen periode weinig tijd gehad. Maar met wandelen, een dagje naar het strand of naar de dierentuin doe je mij en mijn gezin altijd een plezier!”

In plaats van een bezoekje aan Blijdorp, zal dokter Bijlard waarschijnlijk de Apenheul weer gaan bezoeken. Want voor haar nieuwe baan keert ze met haar familie vanuit Rotterdam terug naar haar geboorteplaats Apeldoorn. “Het is natuurlijk mooi meegenomen dat we nu weer dichter bij familie gaan wonen,” zegt ze. “Maar dat was niet de hoofdreden om te solliciteren. Ik was op zoek naar een baan in het vakgebied waarin ik wil werken. En daar sluit deze nieuwe baan goed op aan. Bovendien gaven de andere teamleden me meteen een welkom gevoel.” Dokter Bijlards conclusie is duidelijk: “Ik heb veel zin om hier komende jaren te gaan werken!”