• Top Header handen

Artrose

Pijn die geleidelijk ontstaat, vooral als u het gewricht beweegt en belast. Ook stijfheid komt vaak voor, vooral na een periode van rust. Soms is het gewricht wat gezwollen.

Wat is het?

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose slijt het kraakbeen tussen de gewrichten. Op den duur kan het zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. Ook kunt u het gewricht daardoor moeilijker bewegen. Verder kan het gewricht uitsteeksels vormen, dikker worden en misvormd raken. Artrose is niet te genezen. Artrose is niet hetzelfde als reuma en heeft ook niets met osteoporose (botontkalking) te maken.

Wat is de oorzaak?

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak natuurlijke slijtage bij het ouder worden. Een andere oorzaak is overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld sporten of bepaald werk. Tenslotte kan het ook ontstaan door beschadiging van een gewricht na een breuk (posttraumatische artrose).

Wat is de behandeling?

Zonder operatie
We beginnen meestal met niet-operatieve behandelmethoden. De precieze behandeling is afhankelijk van de klachten, welke gewrichten in de hand aangedaan zijn en uw wensen. In overleg met de handchirurg of de handtherapeut kan gekozen worden voor ontstekingsremmende pijnstillers, kleine spalkjes, oefentherapie of aanpassingen die het u makkelijker maken bepaalde handelingen uit te voeren. Er is veel mogelijk op dit gebied! Als al deze middelen uiteindelijk niet (meer) voldoende helpen, kunt u voor een operatie kiezen.

Met operatie
Hierbij zijn twee behandelmethoden te onderscheiden:

  1. Arthrodese (vastzetten)
  2. Door een aangetast gewricht vast te zetten wordt het pijnlijke bewegen voorkomen. Een vinger of pols wordt hierdoor weer beter belastbaar.

  3. Gewrichtsvervanging
  4. Dit kan met een kunstgewricht van metaal en/of kunststof. Na een dergelijke ingreep kan het gewricht nog wel worden bewogen. Omdat het aangedane gewricht is vervangen is de pijn van de artrose hiermee weggehaald. Voorwaarde voor het uit kunnen voeren van dit type operatie is een goede uitgangsbeweeglijkheid van het pijnlijke gewricht en goede stabiliteit van het gewrichtskapsel.

Deze operaties komen ter sprake wanneer alle andere oplossingen onvoldoende resultaat hebben gehad. De totale herstelperiode na operatie en onder begeleiding van een handtherapeut, bedraagt gemiddeld drie tot zes maanden.