“Adviseer patiënten net zoals een vriend of familielid”
Dokter Karine Oostrom en dokter Pauline Verhaegen zijn allebei plastisch, reconstructief, hand- en esthetisch chirurg bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek. Waarvan worden zij enthousiast in hun werk? Wat vinden ze onderscheidend in hun werkwijze? En waarmee houden de dokters zich in hun vrije tijd bezig? In dit interview vertellen dokter Oostrom en dokter Verhaegen er alles over.
Iedereen vrolijk de deur uit
Dokter Oostrom wist al sinds haar zestiende dat ze plastisch chirurg wilde worden. “En afgelopen 1 september zat ik 25 jaar in het vak! Ik vind het nog altijd leuk. Ik specialiseer steeds waar ik goed in ben.” Een win-win, noemt dokter Verhaegen dat. Zelf werd zij chirurg vanwege de veelzijdigheid. “Ik krijg te maken met problemen over het hele lichaam. Bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek bieden we namelijk bijna het hele pakket aan plastische chirurgische zorg. Dat zijn veel verschillende dingen, en alles heeft een eigen aanpak. Er is geen standaardoplossing. Daar kan ik mijn kennis en creativiteit in kwijt.”
En dat kan volgens dokter Oostrom bij bijna elke behandeling. “Bijvoorbeeld bij een ooglidcorrectie. Daarbij krijgt een patiënt geen narcose, maar een plaatselijke verdoving. Dat vinden veel patiënten spannend. Dan doe ik er alles aan zodat diegene achteraf zegt: ‘Dat is me zó meegevallen!’” Iedereen vrolijk de deur uit, dat is het doel van dokter Oostrom.
“Mijn doel is dat een patiënt achteraf zegt: ‘Dat is me zó meegevallen!’”
Dokter Oostrom
Leukste baan
Dokter Verhaegen weet veel van de behandeling van littekens en wondgenezing. “Dat was het onderwerp van mijn promotie,” vertelt ze. “Dat deed ik bij Brandwondencentrum Beverwijk. Daar had ik een toptijd, het was mijn een-na-leukste baan ooit. Onderzoeken, grondig en analytisch zijn tot het naadje van de kous, en samenwerken met een fantastisch multidisciplinair team. Daar heb ik veel nieuwe kennis opgedaan die ik nu ook in mijn werk gebruik.”
“En wat is dan je leukste baan?” wil dokter Oostrom weten. “Deze natuurlijk!” antwoordt dokter Verhaegen meteen. En dat snapt haar collega helemaal. “We zijn een team van zeven mensen en maken gebruik van elkaars eigen-aardigheden, zoals ik dat noem. Ik heb bijvoorbeeld veel ervaring met wenkbrauwcorrecties en heb die techniek geoptimaliseerd. Als dokter Verhaegen een patiënt daarvoor heeft, kan ze vragen of ik haar daarmee help. Dat doe ik dan, en omgekeerd vraag ik haar weer ergens voor. Zo helpen we elkaar,” licht dokter Oostrom toe.
Vast aanspreekpunt
Bij Cosmetische Chirurgie Stedendriehoek, onderdeel van Plastische Chirurgie Stedendriehoek, kun je terecht in het ziekenhuis voor niet-verzekerde zorg. “Het is kenmerkend voor het Gelre dat we ruimte krijgen voor ondernemerschap,” vindt dokter Oostrom. “Dat is in maar weinig ziekenhuizen het geval.” Patiënten krijgen daardoor de kwaliteit van dokters én de veiligheid van het ziekenhuis. “Hier in het ziekenhuis kunnen ze 24/7 terecht met vragen of zorgen,” zegt dokter Verhaegen. “Bij een privékliniek word je dan soms toch nog doorverwezen naar het ziekenhuis, terwijl je daar op dat moment helemaal niet bekend bent. Dat is bij ons niet zo.”
Wat dokter Oostrom en dokter Verhaegen nog meer kenmerkend vinden voor hun werkwijze? Dat je als patiënt een vaste dokter hebt. “Bij ons is jouw dokter je vaste aanspreekpunt. Voor, tijdens en na de operatie,” zegt dokter Oostrom. Soms blijkt dat een andere collega een patiënt beter verder kan helpen. Dan verwijzen ze door naar elkaar. Uiteraard altijd in overleg met de patiënt. “Daar zijn we eerlijk in,” aldus dokter Verhaegen.
“Hier in het ziekenhuis kunnen patiënten 24/7 terecht met vragen of zorgen”
Dokter Verhaegen
Adviseren zoals aan vrienden en familie
Ook eerlijk zijn de dokters in hun advies aan patiënten. Dokter Verhaegen geeft als voorbeeld een jonge vrouw van 28 die langskwam voor een ooglidcorrectie. “Ik zou bij haar een reepje huid weg kunnen snijden. Maar weegt dat op tegen de potentiële risico’s en het litteken? Ik heb het afgeraden, omdat de winst voor haar op dit moment te klein is.” De balans is negatief, zoals dokter Oostrom het noemt. En in zo’n geval wordt er dus niet geopereerd. “Ook al zouden we er geld aan kunnen verdienen. Daar zijn we heel duidelijk in. Wij vinden dat je patiënten net zo moet adviseren als je een vriend of familielid adviseert.”
Koffie op kantoor
Naast hun werk als plastisch chirurg hebben dokter Oostrom en dokter Verhaegen ook verschillende hobby’s. Een van de hobby’s van dokter Oostrom is duiken. En die hobby komt ook terug in haar werk. Dokter Oostrom verzorgt naast haar andere werkzaamheden namelijk duikkeuringen. “Ik gun het iedereen om te duiken. Het is een prachtige sport! Maar het moet wel veilig zijn. Anders kan ik iemand niet goedkeuren.” Dokter Oostrom bepaalt of iemand fit to dive is. Het kan zijn dat een persoon een bepaalde sport zonder problemen kan doen, maar beter niet kan gaan duiken. “Je kunt met suikerziekte soms prima een marathon lopen, terwijl duiken niet verantwoord is,” geeft ze als voorbeeld. “Ik vind dat er dokters moeten zijn die hierover vakkundig adviseren. Dat zie ik als een soort ‘heilige plicht’.”
En dokter Verhaegen? Zij is barista. “Koffie is een hobby van me. Thuis is momenteel de espressomachine kapot en het kan wel drie weken duren tot die gemaakt is.” Gelukkig had de dokter al eerder een espressomachine op kantoor geïntroduceerd. “Zo kom ik in elk geval nog aan goede koffie elke dag!” Zo’n grote koffiefan is dokter Oostrom niet. “Ik ben zelf meer van het speciaalbier en de whisky. Maar soms schuift dokter Verhaegen me een door haar gemaakte koffie toe. En die smaakt dan echt heel goed!”