Liposuctie of liposculptuur is een chirurgische ingreep om plaatselijke vetophopingen te verwijderen. De meest voorkomende vetophopingen zien wij op de buik, heupen en benen maar ook bijvoorbeeld op de armen of de onderkin. Liposuctie verbetert uw figuur, maar is géén alternatief voor een dieet. U kunt niet afvallen met liposuctie.

Voor de operatie

De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt plaats onder narcose of via een ruggenprik. U verblijft één dag in het ziekenhuis.

Bloedverdunnende medicijnen
Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.

Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Elastische kleding
De chirurg overlegt met u welke elastische kleding of bandage u nodig heeft na de operatie.

Opname
Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Zorg dat iemand u naar huis brengt. U mag zelf niet rijden.

De operatie

De chirurg tekent voor de operatie op de huid de weg te zuigen vetophopingen af. Via kleine onopvallende sneetjes brengt de chirurg dunne zuigbuisjes, verschillend van dikte, onder de huid aan. Hierdoor zuigt hij het overtollig onderhuids vet weg. De uitgerekte huid past zich bij de meeste mensen goed aan aan de nieuwe contour.

Resultaat
Na zes tot twaalf maanden is het eindresultaat bereikt. De resultaten zijn wisselend en afhankelijk van de plaats en de omvang van de afwijking. Het wegzuigen van het vetweefsel gebeurt op de tast en de dosering is lastig te bepalen. De chirurg heeft daarom niet precies in de hand hoeveel vet wordt weggezogen. Het huidoppervlak kan dan ook na de operatie wat onregelmatig blijven.

Na de operatie

De eerste twee weken voelen de behandelde gebieden beurs en stijf aan. Voor een goed herstel en resultaat van de operatie doet u er goed aan onderstaande leefregels op te volgen:

  • Draag tot zes weken na de operatie de elastische kleding dag en nacht. Dit is om de huid steun te geven na de behandeling. De huid wordt daardoor goed tegen de onderlaag aangedrukt.
  • De derde dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Na twee weken komt u voor controle en voor het verwijderen van de hechtingen op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.
  • Na twee weken kunt u uw gewone werkzaamheden weer hervatten. U mag dan ook weer met sporten beginnen.

Complicaties

Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Andere complicaties zijn zeldzaam. Soms treedt ‘golfvorming’ op onder de huid. Met name op plaatsen waar de huid neiging heeft in plooien te gaan liggen, zoals rondom de navel en taille. Dit is niet altijd te voorkomen.